Nackspärr – symptom och behandling

Vad är nackspärr?

Nackspärr är något som drabbar många i Sverige. Det innebär att nackens rörlighet är starkt begränsat. Om det fortgår längre än 2 veckor utan att bli tydligt bättre bör du söka hjälp. Om det är mkt begränsande bör du söka hjälp snarast för åtgärd.

Det brukar släppa men är det återkommande kan det vara bra att undersöka det närmare. Många gånger kan det även förekomma huvudvärk vilket då beror mestadels på begränsad cirkulation till hjärnan eller muskel knutar i nacken som strålar smärta uppåt. Nerverna som går till armarna kan även bli klämda och då kan svaghet och minskad känsel i armarna förekomma.

Osteopati

Vad är orsaken till nackspärr?


Om det är ett tidigt tvärstopp så brukar det vara lederna som hindrar mest och är det ett mjukt stopp så brukar det vara mer muskler som är problemet. Känns det svullet och varmt kan det vara inflammerat men begränsa den antiinflammatoriska medicinen eller avstå helt för en inflammation är en läknings process och medicinen begränsar alltså läkningen. Om det har uppkommit efter ett våldsamt trauma så är det bra om en läkare får undersöka och ta en röntgen ifall det är en skada som ex ett diskbråck.


Vad kan du själv göra?


Håll dig i stillhet då kroppen behöver lugna ner sig och läka. Försök finna positioner som nacken och kroppen tycker om. Motarbeta inte kroppen utan låt den å sin tid. De första 48 timmarna kan man prova kyla mot nacken då det kan lindra och har det blivit en liten blödning om det var ett trauma för nacken så minskar det blödningen och gör att rehabiliteringen går fortare. Eter 48 timmar kan du prova värme för att underlätta cirkulationen och få musklerna att slappna av. Om du är förhindrad att sova pga smärtan kan du prova smärtlindrande medicin som alvedon. Är det svullet kan du i sådana fall även prova antiinflammatoriskt men undvik helst då det hindrar läkning.


Professionell Hjälp


Många gånger så är det gamla skador som nacken inte orkar med längre, det är något som en osteopat kan hjälpa till att åtgärda. På Hagapraktiken har du tillgång till Johan Hallberg Osteopat D.O.

Om du belastar nacken mkt som vid långvarigt kontorsjobb och liknande kan uppmjukning vara det som behövs vilket Johan är expert på för dina leder och muskler via en metod dom heter Total Body Adjustment.

Vår frekvenslaser från Erchonia ger snabb lindring vid stelhet och smärta i de flesta fallen, Gunilla Karlsson arbetar mest med den.

Med Medicinsk massageterapi så hjälper Jessica Spiik dig att använda nacken på ett mjukt och skonsamt sätt med olika massagemetoder som minskar smärtan, ökar rörligheten och förebygger i framtiden.

Akupunktur kan många gånger vara bra både akut och för att lösa grund orsaker.

Akupunktur

Rekommenderade behandlingar mot nackspärr


Akupunktur

På Hagapraktiken har vi 2 mycket erfarna och duktiga akupunktörer i Shabnam Shariri och Martin Thambert. De arbetar både med orsaksfaktorer och ren smärt lindring.

Medicinsk Massageterapi

Med Jessica Spiiks hjälp kan din nacke få ett nytt mjukt liv igen. Friare från smärta och stelhet. En behandling som är bra att upprepa några gånger efter det akuta har försvunnit för att motverka att det händer fler gånger i framtiden.

Osteopati Johan Hallberg

Osteopat Johan Hallberg åtgärdar de mekaniska bakom liggande orsakerna till nack spärren som ex låsta leder och spända muskler. Mjuk effektiv och behaglig behandling med information kring vad det är som har hänt och råd om vad du kan göra senare.

Frekvens laser

På Hagapraktiken har vi en frekvenslaser som arbetar på flera sätt mot nackspärr: muskler, leder och nerver. Gunilla Karlsson gör dem behandlingarna.

Kinesiologi tejpning

Kinesiologi tejpning kan vara ett snabbt sätt till mer rörlighet och mindre smärta. Det brukar alltid finnas tid att få för det. Ring 0570-19633 om inga tider finns .

Shiatsu

Shiatsu är en japansk massageterapi som inte bara ger en massageliknande behandling för muskler och leder utan även syftar till att påverka akupunktursystemet.

Effektiv och behaglig behandlingsform.