Högt blodtryck – symptom och behandling

Vad är högt blodtryck?

Drygt 30% av Sveriges befolkning lider av högt blodtryck, s. k . hypertoni enligt riktlinjer som har sänkt värdena med tiden. Oftast har dessa personer inte några större symtom, men om blodtrycket blir riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet.

Därför är det viktigt att hålla koll på blodtrycket eftersom ett för högt blodtryck kan öka risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt, hjärtinfarkt och rytmrubbningar i hjärtat, såsom exempelvis förmaksflimmer. Blodtrycket ska helst vara under 140/90 mm Hg (millimeter kvicksilver).

MEN det är viktigt att komma ihåg att ett högre blodtryck är kroppens svar på att den aktiverar mer resurser och VARFÖR trycket har ökat är det som man bör leta efter och inte bara sänka trycket direkt då den underliggande problematiken fortfarande finns kvar och kan orsaka problem på annat sätt.


Vad kan vara orsaker till högt blodtryck?


En del har en tydlig bakomliggande orsak till att blodtrycket stiger, men hela 95 procent av de som har ett högt blodtryck saknar en enskild utlösande faktor enligt standard medicinen. Ofta är det flera bakgrundsfaktorer som bidrar till det höga blodtrycket.  Övervikt, matvanor, stress, genetisk benägenhet och en hög alkoholkonsumtion kan bidra till ett högt blodtryck.

Blodtrycket ökar också med åldern i alla moderna civilisationer. En relativt ny faktor som är intressant är artärstelhet som kan mätas med en arteriograf, även motstånd mot cirkulationen. Det är en non invasiv metod som i stora drag påminner om en vanlig blodtrycks kontroll för patienten som tar den, men mätningen är mer avancerad.

Vad händer i kroppen när blodtrycket är högt?

När blodtrycket är högt påverkas blodkärlen, hjärtat, hjärnan och njurarna eftersom det blir ett ökat tryck i ett slutet system. Systemet måste anpassa sig efter det högre trycket, ungefär som att det försvarar sig, vilket bidrar till att kärlväggarna förtjockas och stelnar(enligt standard medicinen men det motsatta är lika trovärdigt), hjärtat måste jobba hårdare och njurarna försämrar sin filtrationsförmåga. Det blir som en ond cirkel.

Om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet men många gånger märks inga symtom. Måttligt förhöjt blodtryck är oftast inte farligt eller obehagligt i sig men kan ge upphov till allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt, hjärtinfarkt och rytmrubbningar i hjärtat som exempelvis förmaksflimmer. FAST dessa symptom är oftast effekter av de underliggande orsakerna till högt blodtryck och inte direkt som en följd av högt blodtryck.

Det finns risker för äldre att ta blodtryckssänkande mediciner och rikta dem mot värden på en bra bit under 130 i systoliskt tryck då de kan bli yra och ramla. När äldre ramlar är det stor risk att de bryter något och då kan det starta negativa cykler då de sliter ut sitt läknings system/stamcell produktionen(se StemEnhance i produkter) och de rör sig mindre och rörelse är en av de bästa medicinerna mot sjukdom.


Rekommenderade undersökningar mot högt blodtryck


Arteriografi

En arteriograf-undersökning kan ge information om aortas och de större artärernas stelhet(ateroskleros/påbyggnad i kärlen vilket kan vara en orsak till högt blodtryck) samt de mindre artärernas funktion. Främst brukar pulsvågshastighet (pulse wave velocity, PWV) och augmentationsindex (AIx) beräknas. Dessutom fås bland annat ett mått på det centrala blodtrycket som anses förutse risk för hjärt-kärlsjukdom mycket bättre än blodtrycket som traditionellt mäts i armen.

Hälsoanalys

Vi går igenom dina symptom med vår kunskap om näring och hälsa. Ett stick i fingret ger dig information om hur du mår. Vi genomför torrblodsanalys samt tar urintester för att undersöka tungmetaller, glukos, pH, njurfunktion, jod och zink.